Linky - Co? Proč? Jak?

Krásný den holky! Co vy a linky? Jste kamarádky nebo se jich bojíte? Ať tak či tak, tento článek je právě o nich.

Co? - Jaké druhy linek máme

Jak asi víte, linky nejsou jen jedny. Každé vyhovují jiné, každá má své oblíbené. Pokud teda linky použivá, že, haha. A jaké že tedy linky můžeme na stojanech v drogeriích najít?

1. Linka v tužce - asi největší klasika, jsou dřevěné (ořezávací) či automatické (vysunovací). Já osobně preferuji ořezávací, ale i nějakou automatickou tužku vlastním. Jsou různě tvrdé i pigmentované, podle toho je potom jednoduchá/složitá aplikace. Výdrž je většinou slabší. Nespornou výhodou ovšem je, že se dají rozmazat a vytvořit tak efekt kouřových očí. Můžou být i voděodolné, jako všechny ostatní druhy. Často se používají i do vnitřní linie oka, jsou pro to nejvhodnější.

2. Linka ve fixu - hit poslední doby. Vhodné pro začátečnice, díky hrotu, co se podobá fixe je jejich aplikace poměrně jednoduchá. Je to vlastně kombinace tužky a linek tekutých. Oproti tekutým velmi rychle zasychají, což je určitě výhoda. Výdrž je lepší než u linky v tužce. Nevýhodou je, že se hrot často a rád láme, případně se obalí očními stíny a špatně kreslí. Jednu dobu jsem používala jen fixy, teď jsem od nich upustila a dala přednost následujícím dvěma druhům.

3.Tekutá linka - linka v lahvičce s apliátorem, většinou štětcem nebo hrotem. Jejich aplikace je o něco složitější než v předchozích dvou případech. Výdrž linek je velmi dobrá, většinou vydrží celý den až do odlíčení nezměněné. Drobnou nevýhodou je, že musí nějakou dobu zasychat a musíte dávat pozor, aby se vám za tu chvíli někam neobtiskly. Ale výsledek stojí za to, vážně. Tato apllikace vyžadje také nejvíce cviku a pevnou ruku.

4.Gelová linka - většinou jsou prodávány v kelímkách, nanášejí se speciálním štětcem, který je občas i součástí balení. Gelové linky různých značek mají různou konzistenci i pigmentaci. To se projeví při aplikaci linek a jejich výdrži (není nikdy špatná). Skvělé je, že se dají rozmazávat jako linky v tužce. Ovšem pozor, i gelové linky potřebují čas k zaschnutí, většinou je však podstatně kratší, než u tekutých. Vyžadují také trochu cviku. Momentálně jsou moje nejoblíbenější. 

Proč? - Důvody pro líčení linek

Věřte nebo ne, hlavním důvodem proč se linky nanáší již několik století, snad i tisíciletí je to, že opticky přidá objem řasám. Ano opravdu, když máte (byť jen tenkou) linku, vaše řasy jsou hned o něco hustší. Jen si to zkuste před zrcadlem :). Dalším důvodem je celkové zvýraznění očí, prohloubení pohledu. Linky jsou velkým pomocníkem všech žen a není důvod se jich obávat.

Linky samozřejmě nejsou jen jedny univerzální, každému oku lichotí něco jiného. Obecně ale nikdy nic nezkazíte úzkými linkami trochu protaženými za koutek oka. Pro dramatický vzhled zase skvěle poslouží silná, výrazná linka. Dá se s nimi čarovat a díky nim můžete pokaždé vypadat jinak. Linky nejsou také pouze černé. Myslím, že tato barva je přeceňovaná, aspoň co se líčení očí týká. Moc hezké jsou hnědé linky, které sluší především blondýnkám. Ovšem ani barvy jako jsou modrá, fialová, zelená, prostě veselé barvy nejsou k zahození. Zlatá či stříbrná zase dokonale rozzáří váš pohled. Nebojte se jich a zkuste to s nimi, uvidíte, že budete nadšené!

Jak? - způsoby aplikace linek

Hned na začátek musím říct, že není jedna správná aplikace linek. Nezáleží na tom, jakým způsobem linku aplikujete, ale výsledek. Hlavní je ovšem pravidlo, že na vnějším i vnitřním koutku oka se linka musí ztenšovat. Tedy lidsky, linka má být nejsilnější uprostřed, oba konce se ztenšují. Mně se osvědčilo nanášet linku právě od středu. Nejdříve protáhnout k vnějšímu koutku, potom vnitřní a nakonec dotvarovat do potřebného tvaru. Pokud zvládáte začínat od vnitřního koutku a končit u vnějšího, tím líp. Důležité také je nanášet linku na hotové oční stíny, jinak nebude tolik výrazná. Nyní vám ukážu jednotlivé typy linek na svém oku.